Diari Tani-Perusahaan Telur Masin

Ku nak cuba:
 
telur masin
Untuk pengeluran  telur masin bermula di ladang lagi,

Pertama,. telur-telur itik itu dikutip dan dibersihkan serta dijemur sehari suntuk supaya telur tadi kering dari segala kotoran.

Telur yang bersih  dicampurkan dan direndam dalam air garam selama 12 hari.

Bagi menghilangkan bau hanyir, telut tadi akan dicampurkan bersama-sama sedikit halia yang ditumbuk bersama daun pandan.

Sejenis alat khas yang dipanggil brionometer digunakan bagi menyukat tahap kemasinan yang mana bacaan 20 perlu dikekalkan pada larutan berkenaan selama 12 hari tempoh rendaman tersebut.
Telur tadi akan simpan di bilik udara biasa yang tertutup. Akan disentiasa pantau tiada gangguan perosak.

Selepas itu, telur ini akan cukup masin dan sedia dipasarkan.

Tips penjimatan makanan itik penelur:
1. Batang sagu sebagai makanan sampingan
2. Batang pisang yang diracik.

3. Kulit telur / pepasir batu kapur sebagai sumber kalsium dan bertujuan penghasilan tekstur telur yang lebih keras.

Sila click di sini

Sekian, terima kasih

PERIBADI

Tanah Bercangkul

Create Your Badge

Halaman Blog Penajaan Perniagaan Anda
Boleh PM saya di FB
https://www.facebook.com/tanah.bercangkul