Ku nak cuba:
Untuk pengeluran telur masin bermula di ladang lagi,
Pertama,. telur-telur itik itu dikutip dan dibersihkan serta dijemur sehari suntuk supaya telur tadi kering dari segala kotoran.
Telur yang bersih dicampurkan dan direndam dalam air garam selama 12 hari.
Bagi menghilangkan bau hanyir, telut tadi akan dicampurkan bersama-sama sedikit halia yang ditumbuk bersama daun pandan.
Sejenis alat khas yang dipanggil brionometer digunakan bagi menyukat tahap kemasinan yang mana bacaan 20 perlu dikekalkan pada larutan berkenaan selama 12 hari tempoh rendaman tersebut.
Selepas itu, telur ini akan cukup masin dan sedia dipasarkan.
Sekian, terima kasih
telur masin
Pertama,. telur-telur itik itu dikutip dan dibersihkan serta dijemur sehari suntuk supaya telur tadi kering dari segala kotoran.
Telur yang bersih dicampurkan dan direndam dalam air garam selama 12 hari.
Bagi menghilangkan bau hanyir, telut tadi akan dicampurkan bersama-sama sedikit halia yang ditumbuk bersama daun pandan.
Sejenis alat khas yang dipanggil brionometer digunakan bagi menyukat tahap kemasinan yang mana bacaan 20 perlu dikekalkan pada larutan berkenaan selama 12 hari tempoh rendaman tersebut.
Sekian, terima kasih