Panduan Umum Penternakan Itik
Itik mempunyai daya tahan yang tinggi dan tidak mudah diserang penyakit jika dibanding dengan ayam atau burung puyuh.
Cara pemeliharaan dan pengurusannya mempunyai sedikit perbezaan dan lebih mudah jika dibandingkan dengan menternak ayam.
Pemeliharaan itik tidak memerlukan reban yang tinggi atau berbumbung sepenuhnya
Pemilihan ciri-ciri baka itik yang berkualiti paling penting ialah :-
Mempunyai daya hidup yang tinggi.
Bebas dari kecacatan.
Penghasilan telurnya adalah baik (kira-kira antara 260-300 biji setahun)
Saiz badanya sederhana. Berat badan semasa bertelur di antara 1.3 – 1.8 kg
Ruang antara tulang punggung (pelvic) adalah luas.
Baka-baka itik telur yang sesuai adalah kacukan Khaki Champbell dari Thailand, Taiwan dan Australia manakala itik padaging adalah Mascovi.
Ciri-ciri perumahan dan peralatan yang perlu di reban:
Peredaran udara yang sempurna.
Saiz rumah mestilah sesuai dengan jumlah itik yang hendak dipelihara. Saiz yang sesuai bagi seekor itik dewasa ialah 3-4 kaki persegi.
Reban yang berdinding
Rumah itik mestilah mempunyai rekabentuk rumah yang sesuai supaya mudah diuruskan bagi penternak keluar masuk membersih, merawat dan mengumpul telur.
PERALATAN
Hover, Infrared, Bulb yang tinggi kuasa, lampu minyak tanah,
Bekas makanan/minuman (sama seperti peralatan ayam)
Sarang bertelur
Lain-lain seperti bekas telur, baldi, sekop pembancuh makanan dan sebagainya.
Sumber Makanan
Terdapat 2 jenis makanan yang sesuai untuk itik
Makanan komersil
Makanan campuran sendiri
1. Makanan Komersil
Mengikut :Umur, Jenis Makanan, Kandungan, Proten dan Tenaga
0 - 2 minggu
"Duck Starter "
20%
2700-3000
2 - 3 minggu
"Duck Starter " dicampur "Duck Grower"
4 - 16 minggu
"Duck Grower"
16%
2500-2800
16 minggu dan
semasa bertelur
"Layer"
17%
2600-2900
2. Makanan Campuran Sendiri
Beras hancur (temukut), dedak padi, baja ikan, baja udang, serbuk kacang soya, layer premix vitamin dan galian, batu kapur, jagung, synthetic pigment dan lain-lain. Anggaran seekor itik memerlukan makanan seperti berikut:-
Umur
Berat Makanan
0 - 4 minggu
5 minggu - 22 minggu
22 minggu ke atas (semasa bertelur) 1.2 kg - 1.6 kg
11.0 kg - 11.8 kg
160 hingga 170 gm bagi tiap-tiap seekor / hari
KESIHATAN DAN KAWALAN PENYAKIT
Menjaga kebersihan ladang setiap masa
Memberi makanan yang baru bermutu dan tidak berkulat
Memberi air bersih. Air yang mengandungi ubat "antistress" harus diberi pada umur itik 1-3 hari.
Itik yang menunjukkan tanda sakit perlulah diasingkan untuk rawatan atau pun di takai.
Mencucu reban dengan pembasmi kuman seperti Iysol, lindoress sebelum ketibaan anak-anak itik yang baru.
KEPERLUAN CAHAYA
Cahaya adalah penting dalam penternakan itik penelur. Cahaya boleh didapati dari cahaya semulajadi iaitu matahari dan juga cahaya tambahan iaitu lampu pada malam hari. Tujuan pencerahan cahaya ialah:-
Untuk menerangi seluruh kawasan bangsal bagi mengurangkan tabiat itik yang mudah terperanjat dengan sesuatu benda asing atau bunyi di dalam suasana gelap.
Mempercepatkan dan menambahkan pengeluaran telur. Itik-itik telur yang berumur 20 minggu ke atas memerlukan sekurang-kurangnya 16 jam cahaya secara terus menerus.
PENGHASILAN
Hasil-hasil yang boleh di dapati dari projek menternak itik ialah:-
Telur Itik Segar
Telur itik digredkan dengan mengambil kira dari segi kekuningan isi telur ini boleh dilihat melalui pengukur warna (Kipas Roche). Telur yang bermutu di pasaran ialah di antara 13.6 – 15.0.
Telur Masin
Telur masin adalah telur yang diasinkan untuk dimakan atau disimpan lama. .
Itik mempunyai daya tahan yang tinggi dan tidak mudah diserang penyakit jika dibanding dengan ayam atau burung puyuh.
Cara pemeliharaan dan pengurusannya mempunyai sedikit perbezaan dan lebih mudah jika dibandingkan dengan menternak ayam.
Pemeliharaan itik tidak memerlukan reban yang tinggi atau berbumbung sepenuhnya
Pemilihan ciri-ciri baka itik yang berkualiti paling penting ialah :-
Mempunyai daya hidup yang tinggi.
Bebas dari kecacatan.
Penghasilan telurnya adalah baik (kira-kira antara 260-300 biji setahun)
Saiz badanya sederhana. Berat badan semasa bertelur di antara 1.3 – 1.8 kg
Ruang antara tulang punggung (pelvic) adalah luas.
Baka-baka itik telur yang sesuai adalah kacukan Khaki Champbell dari Thailand, Taiwan dan Australia manakala itik padaging adalah Mascovi.
Ciri-ciri perumahan dan peralatan yang perlu di reban:
Peredaran udara yang sempurna.
Saiz rumah mestilah sesuai dengan jumlah itik yang hendak dipelihara. Saiz yang sesuai bagi seekor itik dewasa ialah 3-4 kaki persegi.
Reban yang berdinding
Rumah itik mestilah mempunyai rekabentuk rumah yang sesuai supaya mudah diuruskan bagi penternak keluar masuk membersih, merawat dan mengumpul telur.
PERALATAN
Hover, Infrared, Bulb yang tinggi kuasa, lampu minyak tanah,
Bekas makanan/minuman (sama seperti peralatan ayam)
Sarang bertelur
Lain-lain seperti bekas telur, baldi, sekop pembancuh makanan dan sebagainya.
Sumber Makanan
Terdapat 2 jenis makanan yang sesuai untuk itik
Makanan komersil
Makanan campuran sendiri
1. Makanan Komersil
Mengikut :Umur, Jenis Makanan, Kandungan, Proten dan Tenaga
0 - 2 minggu
"Duck Starter "
20%
2700-3000
2 - 3 minggu
"Duck Starter " dicampur "Duck Grower"
4 - 16 minggu
"Duck Grower"
16%
2500-2800
16 minggu dan
semasa bertelur
"Layer"
17%
2600-2900
2. Makanan Campuran Sendiri
Beras hancur (temukut), dedak padi, baja ikan, baja udang, serbuk kacang soya, layer premix vitamin dan galian, batu kapur, jagung, synthetic pigment dan lain-lain. Anggaran seekor itik memerlukan makanan seperti berikut:-
Umur
Berat Makanan
0 - 4 minggu
5 minggu - 22 minggu
22 minggu ke atas (semasa bertelur) 1.2 kg - 1.6 kg
11.0 kg - 11.8 kg
160 hingga 170 gm bagi tiap-tiap seekor / hari
KESIHATAN DAN KAWALAN PENYAKIT
Menjaga kebersihan ladang setiap masa
Memberi makanan yang baru bermutu dan tidak berkulat
Memberi air bersih. Air yang mengandungi ubat "antistress" harus diberi pada umur itik 1-3 hari.
Itik yang menunjukkan tanda sakit perlulah diasingkan untuk rawatan atau pun di takai.
Mencucu reban dengan pembasmi kuman seperti Iysol, lindoress sebelum ketibaan anak-anak itik yang baru.
KEPERLUAN CAHAYA
Cahaya adalah penting dalam penternakan itik penelur. Cahaya boleh didapati dari cahaya semulajadi iaitu matahari dan juga cahaya tambahan iaitu lampu pada malam hari. Tujuan pencerahan cahaya ialah:-
Untuk menerangi seluruh kawasan bangsal bagi mengurangkan tabiat itik yang mudah terperanjat dengan sesuatu benda asing atau bunyi di dalam suasana gelap.
Mempercepatkan dan menambahkan pengeluaran telur. Itik-itik telur yang berumur 20 minggu ke atas memerlukan sekurang-kurangnya 16 jam cahaya secara terus menerus.
PENGHASILAN
Hasil-hasil yang boleh di dapati dari projek menternak itik ialah:-
Telur Itik Segar
Telur itik digredkan dengan mengambil kira dari segi kekuningan isi telur ini boleh dilihat melalui pengukur warna (Kipas Roche). Telur yang bermutu di pasaran ialah di antara 13.6 – 15.0.
Telur Masin
Telur masin adalah telur yang diasinkan untuk dimakan atau disimpan lama. .