Sebenarnya, daging kambing mempunyai kandungan kolesterol dan lemak yang terendah di
kalangan ternakan ruminan iaitu biri-biri, lembu dan kerbau.
Daging kambing telah terbukti secara saintifik mempunyai
kandungan lemak yang lebih rendah berbanding daging biri-biri. Orang ramai masih terkeliru membeza kebaikan daging kambing tempatan dengan daging biri-biri( terutama yang diimport)
Kajian saintifik telah membuktikan kandungan kolesterol dan lemak
pada daging kambing adalah lebih rendah dari daging biri-biri,
lebih-lebih lagi apabila sembelih pada umur kurang dari setahun.
Perhatian , kandungan lemak pada daging kambing adalah antara dua dan tiga peratus sahaja berbanding daging biri-biri pula mengandungi lemak antara 12 ke 13 peratus.
Jika ke pasaraya atau kedai daging,kita lihat tiadanya lemak pada keratan daging kambing berbanding pada keratan daging biri-biri lapisan-lapisan lemak yang tebal amat ketara.
Bulu kambing jantan dewasa biasanya berbau hamis tapi kambing jantan muda tidak berbau hamis.
Daging kambing dewasa tidak akan berbau hamis jika penyembelihan
dilakukan berpandu kepada kaedah yang betul atau mengikut petua atau
amalan tradisional.
Sekarang wujud teknologi terkini mampu menyahkan tisu yang menghasilkan bau hamis pada kambing jantan melalui prosidur yang dinamakan de-odorising yang dilakukan pada peringkat anak.
Sekian, terima kasih
Sila Cliks di sini :
Kebaikan Daging Kambing