Ku ingin rasa:
Teroka Perniagaan Kekapis Di Sabah
Kekapis ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan.
Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah.
Racun, bakteria, dan virus
cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses
penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis
ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.
Didapati sabah amat sesuai untuk pembangunan
kawasan bagi cadangan projek perintis penternakan kekapis.
Mencontohi amalan skala dan cara penternakan kekapis di
Shandong, China yang memastikan hasil yang baik.
Ia mempunyai pasaran yang meluas dan permintaan yang tinggi di rantau China- Jepun - Korea
Telah dijalankan beberapa percubaan
penternakan kekapis di perairan Malaysia, berdasarkan amalan penternakan
kekapis di China.
Kini banyak bekalan kekapis dunia didapatkan daripada
perairan terbuka.
Amalan penternakan yang terkawal amat diperlukan kerana bekalan yang stabil akan menjanjikan perniagaan yang kukuh.
Sabah, mempunyai lebih
600 spesies karang atau 76 peratus daripada jenis karang yang diketahui
dan lebih 3,000 spesies ikan karang.
Amat sesuai untuk ternakan kekapis
Artikel menarik :
Sekian, terima kasih