Ku nak tahu:
Ubi kentang dipercayai berasal dari Amerika Selatan. Ubi kentang boleh ditanam seluruh dunia termasuk di negara kita Malaysia. Cuma kualiti ubi kentang berbeza mengikut kitaran cuaca dan tanah.
Jenis Tanah
Ubi kentang tumbuh subur di dalam tanah berpasir yang berasid.
Ubi kentang juga tumbuh subur dalam tanah yang lain yang kaya dengan nitrogen.
Baja kompos yang kaya dengan organik sekurang-kurangnya dua minggu ditaburkan ke atas tapak/ batas sebelum menyemai ubi kentang.
Kesesuaian tapak tanaman
Lokasi terbaik untuk menanam ubi kentang ialah di kawasan yang menerima cahaya pagi tetapi terlindung sedikit, iaitu di kawasan bayang.
Benih Ubi Kentang
Ubi kentang boleh ditanam menggunakan ubi yang telah bertunas atau biji.
Biji ubi kentang yang dijual di pasaran lazimnya bukannya biji benih yang sebenar. Ia adalah bahagian akar yang membengkak yang akan membesar menjadi ubi kentang.
Boleh menyemai menggunakan ubi kentang yang telah bertunas.
Penunasan ubi kentang
Sebelum menyemai benih ubi kentang dari ubi, ubi kentang meletakkan dalam bekas yang berasingan atau bekas telur dengan meletakkan tunas di bahagian atas ubi kentang.
Disimpan benih ubi kentang di dalam rumah di tempat yang panas.
Jangan simpan di dalam peti sejuk.
Dalam masa enam minggu tunas ubi kentang akan membesar sehingga 2.5 cm (1 inci).
Tunas ubi kentang telah bersedia untuk ditanam.
Menanam ubi kentang
Ubi kentang ditanam di di atas batas di dalam alur atau lurah sedalam 10 hingga 15 cm (4 hingga 6 inci) dengan jarak antara ubi bertunas 30 hingga 40 cm (1 kaki hingga 1 kaki 4 inci).
Dipastikan mata tunas diletakkan mengarah ke atas. Ubi ditimbus dan akan bertunas sehingga kelihatan seperti busut.
Menimbus
Apabila pokok ubi kentang tumbuh, pastikan bahagian ubi ditimbus di dalam tanah.
Jangan biarkan ubi terdedah kepada cahaya.
Jika terdedah kepada cahaya kulit ubi kentang akan berukar menjadi warna hijau dan ubi tersebut menjadi beracun.
Menuai
Ubi kentang boleh dituai selepas 10 hari hingga 14 hari selepas daunnya layu.
Sekian dulu, terima kasih
Ubi kentang dipercayai berasal dari Amerika Selatan. Ubi kentang boleh ditanam seluruh dunia termasuk di negara kita Malaysia. Cuma kualiti ubi kentang berbeza mengikut kitaran cuaca dan tanah.
Jenis Tanah
Ubi kentang tumbuh subur di dalam tanah berpasir yang berasid.
Ubi kentang juga tumbuh subur dalam tanah yang lain yang kaya dengan nitrogen.
Baja kompos yang kaya dengan organik sekurang-kurangnya dua minggu ditaburkan ke atas tapak/ batas sebelum menyemai ubi kentang.
Kesesuaian tapak tanaman
Lokasi terbaik untuk menanam ubi kentang ialah di kawasan yang menerima cahaya pagi tetapi terlindung sedikit, iaitu di kawasan bayang.
Benih Ubi Kentang
Ubi kentang boleh ditanam menggunakan ubi yang telah bertunas atau biji.
Biji ubi kentang yang dijual di pasaran lazimnya bukannya biji benih yang sebenar. Ia adalah bahagian akar yang membengkak yang akan membesar menjadi ubi kentang.
Boleh menyemai menggunakan ubi kentang yang telah bertunas.
Penunasan ubi kentang
Sebelum menyemai benih ubi kentang dari ubi, ubi kentang meletakkan dalam bekas yang berasingan atau bekas telur dengan meletakkan tunas di bahagian atas ubi kentang.
Disimpan benih ubi kentang di dalam rumah di tempat yang panas.
Jangan simpan di dalam peti sejuk.
Dalam masa enam minggu tunas ubi kentang akan membesar sehingga 2.5 cm (1 inci).
Tunas ubi kentang telah bersedia untuk ditanam.
Menanam ubi kentang
Ubi kentang ditanam di di atas batas di dalam alur atau lurah sedalam 10 hingga 15 cm (4 hingga 6 inci) dengan jarak antara ubi bertunas 30 hingga 40 cm (1 kaki hingga 1 kaki 4 inci).
Dipastikan mata tunas diletakkan mengarah ke atas. Ubi ditimbus dan akan bertunas sehingga kelihatan seperti busut.
Menimbus
Apabila pokok ubi kentang tumbuh, pastikan bahagian ubi ditimbus di dalam tanah.
Jangan biarkan ubi terdedah kepada cahaya.
Jika terdedah kepada cahaya kulit ubi kentang akan berukar menjadi warna hijau dan ubi tersebut menjadi beracun.
Menuai
Ubi kentang boleh dituai selepas 10 hari hingga 14 hari selepas daunnya layu.
Sekian dulu, terima kasih