Diari Tani- Ternakan Kekapis


Ku ingin rasa:

Teroka Perniagaan Kekapis Di Sabah

Kekapis ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. 

Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah.  

Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.

Didapati sabah amat sesuai  untuk pembangunan kawasan bagi cadangan projek perintis penternakan kekapis.

Mencontohi  amalan skala dan cara penternakan kekapis di Shandong, China yang memastikan hasil yang baik. 

Ia mempunyai pasaran yang meluas dan permintaan yang tinggi di rantau China- Jepun - Korea

Telah dijalankan beberapa percubaan penternakan kekapis di perairan Malaysia, berdasarkan amalan penternakan kekapis di China. 

Kini banyak bekalan kekapis dunia didapatkan daripada perairan terbuka.

Amalan penternakan yang terkawal amat diperlukan kerana bekalan yang stabil akan menjanjikan perniagaan yang kukuh.

Sabah, mempunyai lebih 600 spesies karang atau 76 peratus daripada jenis karang yang diketahui dan lebih 3,000 spesies ikan karang.

Amat sesuai untuk ternakan kekapis 

Artikel menarik :

Sekian, terima kasih

PERIBADI

Tanah Bercangkul

Create Your Badge

Halaman Blog Penajaan Perniagaan Anda
Boleh PM saya di FB
https://www.facebook.com/tanah.bercangkul