KU lihat:
Sekian , terima kasih
Kita sedia mengetahui santan terhasil perahan kelapa parut dalam bentuk cecair putih. Santan berperisa lemak dan digunakan untuk menyedapkan lagi masakan.
Santan diperah daripada kelapa yang dikukur atau
diparut. Proses menghasilkan santan sudah melalui
penggunaan mesin berteknologi alaf baru.
Santan banyak digunakan dalam masakan kita seharian. Nak makan cendol pun mesti ada santan.
Santan banyak digunakan dalam masakan kita seharian. Nak makan cendol pun mesti ada santan.
Cara menghasilkan santan telah dipertingkatkan dengan lebih bersih,
tetapi berkuantiti dan berkualiti tinggi serta mengambil masa yang cukup
singkat.
Penghasilan santan telah dikomersial kan dengan terhasilkan produk santan dalam pek santan segar.
Penghasilan santan telah dikomersial kan dengan terhasilkan produk santan dalam pek santan segar.
Bermula kelapa diparut dan seterusnya santan diperolehi mempunyai purata mengandungi 60 hingga 65 peratus lemak. Santan
itu kemudian dicairkan dengan air bertapis sehingga 14 peratus daripada
lemaknya kurang.
Proses berikutnya, santan dipanaskan kira-kira 20 minit dengan suhu
70 hingga 80 darjah Celcius bagi mengembangkan lagi kandungan santan itu
sendiri. Kemudian barulah terhasil santan tulen.
Santan melalui pula proses pensebatian
sebelum disalurkan ke tangki khas yang dikawal pada suhu 60 darjah
Celcius.
Proses filling mesin, diikuti santan
dimasukkan ke mesin penstrilan (sterilizer) untuk mematikan bakteria.
Bahan asas utamanya ialah santan yang dicampurkan dengan sebatian
iaitu Xanthan Gum. Bahan sebatian itu berfungsi untuk mensebatikan air
dan santan.
Sebenarya tanpa bahan pengawet, kandungan santan tetap segar. Jangka hayat pek santan segar pula boleh bertahan sehingga dua tahun,
Sebenarya tanpa bahan pengawet, kandungan santan tetap segar. Jangka hayat pek santan segar pula boleh bertahan sehingga dua tahun,
Sekian , terima kasih